چین در کنار آمریکا و روسیه، سومین کشوری است که طرحهای عملیاتی برای هواپیماهای رزمی نسل پنجم پنهانکار را در اختیار دارد. جی 31 یک شکاری چند منظوره با طراحی رادار گریز است که اولین بار در سال 2012 پرواز کرده است.
به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، همانند بسیاری از بخش ها و اجزای دیگر، کشور چین در حدود 4 دهه اخیر با سرعت بسیار بالایی برنامه مدرن سازی و نوسازی نیروی هوایی خود را آغاز کرده و به لطف مدیریت صحیح و سرمایه گذاری سنگین توانسته است به نتایج بسیار مناسبی دست پیدا کند و از هواپیماهای شکاری تا پرنده های سنگین ترابری در حال حاضر توسط چینی ها طراحی و ساخته می شود.
بر این اساس نگاهی به 5 هواپیمای بومی جدید چین خواهیم داشت که تاثیر زیادی در نگاه جدی تر ابرقدرت های شرق و غرب و کارشناسان صنعت هوایی بر دستاوردهای جدید این بخش در این کشور داشته است.
Y-9 : هرکولس چینی
بحث ترابری تاکتیکی یکی از مسائل بسیار مهم در نیروهای هوایی جهان محسوب می شود. در حال حاضر در بازار جهانی هواپیمای آمریکایی c-130 هر کولس به عنوان یکی از موفق ترین هواپیماها در بازار به شمار می آید. چینی ها در این بخش در حال حاضر هواپیمای y-9 را در خدمت دارند. این هواپیما مدل پیشرفته تر y-8 به عنوان کپی از هواپیمای آنتونوف 12 ساخت شوروی سابق به حساب می آید.
هواپیمای y-9 دارای مشخصات پروازی بسیار شبیه هواپیمای سوپر هرکولس آمریکایی بوده و به غیر از نقش ترابری در سایر گونه ها مثل رادار هشدار زودهنگام هوابرد، جنگ الکترونیک ، شنود، گشت دریایی و حتی توپخانه پرنده نیز می تواند به کار رود. این هواپیما که توسط شرکت جینی Shaanxi ساخته شده است اولین پرواز خود را در ماه نوامبر سال 2010 انجام داده و در حال الحاق به یگان های مختلف ارتش چین است.
این هواپیما دارای 3 الی 4 نفر خدمه بوده و می تواند 106 مسافر یا 132 چترباز را با خود حمل کند. طول این هواپیما 36 متر و دهانه بال آن 40 متر است و توان حمل 25 تن بار را دارد. این هواپیما از 4 موتور ملخی مدل FWJ-6C ساخت چین که هر کدام قدرتی در حدود 5100 اسب بخار تولید می کند بهره برده و سرعتی در حدود 650 کیلومتر و برد آن نیز در حدود 5700 کیلومتر است. ارتفاع پروازی آن نیز در حدود 10 کیلومتر است.
Y-20: ورود چین به بخش ترابری استراتژیک
اما جدیدترین هواپیمای وارد شده به خدمت ارتش چین در بخش ترابری، یک پرنده 4 موتوره جت با نام Y-20 است. این محصول شرکت چینی Xian در حقیقت مهندسی معکوس چینی ها از روی هواپیمای معروف روسی IL-76 است. در حال حاضر این هواپیمای چینی با موتورهای توربوفن D-30KP-2 ساخت روسیه بهره می برد اما قرار است که به زودی موتورهای جت چینی WS-20 بر روی این هواپیما نصب شود.
Y-20 سه نفر خدمه داشته و می تواند تا 66 تن بار را حمل کند. برد این هواپیما با بیشترین میزان بار 4500 کیلومتر است. سرعت آن 918 کیلومتر بر ساعت بوده و ارتفاع پروازی آن 13 کیلومتر از سطح زمین است. طول این هواپیما 47 و دهانه بال آن 45 است. در حال حاضر 2 فروند از این هواپیما به ارتش چین تحویل شده است و منابع خبری اعلام کردند که چینی ها به دنبال ساخت 1000 فروند از این هواپیما هستند.
J-11D : عضو جدید خانواده فلانکرهای چینی
هواپیما سوخو 27 اولین شکاری مدرن روسی بود که در دهه 1990 میلادی توسط چینی ها خریداری شد. از همان دوره چینی ها برنامه بسیار گسترده ای برای مهندسی معکوس این هواپیما آغاز کردند. جدیدترین عضو خانواده جی 11 ، گونه دی این هواپیماست. این محصول شرکت چینی Shenyang در حقیقت تنها بدنه ای شبیه به خانواده فلانکر روسی دارد و موتور، الکترونیک پروازی و تسلیحات این جنگنده، همه چینی هستند.
در بخش رادار این هواپیما به یک رادار آرایه فازی فعال ساخت چین مجهز شده است ، متاسفانه اطلاعات زیادی از این رادار در دسترس نبوده ولی برخی منابع غربی معتقد هستند در بخش راداری چینی ها از روسیه سبقت گرفته اند و سامانه هایی تواناتر چه در بحث رزم هوا به هوا و چه بحث هوا به سطح دارند.
در بخش موتور چینی ها از دو دستگاه موتور WS-10 که هر کدام توانی در حدود 35 هزار پوند را ایجاد می کند استفاده کرده که برد رزمی در حدود 1500 کیلومتر، سرعت بیشینه 2500 کیلومتر بر ساعت و ارتفاع پروازی 19 کیلومتر را برای آن ایجاد کرده است.
این جنگنده تک کابین به حجم گسترده ای از سلاح های چینی مثل موشک های هوا به هوای PL-10 ، PL-12 و PL-21 و همچنین موشک ضد کشتی YJ-12 مسلح و یک توپ 30 میلی متری با 150 گلوله توپ نیز بر روی این شکاری نصب شده است.
J-31 : نسل پنحم چینی برای بازار صادرات
چین در کنار آمریکا و روسیه، سومین کشوری است که در طرح های عملیاتی برای هواپیماهای رزمی نسل پنجم پنهانکار را در اختیار دارد. جی 31 طرح نسل پنجم چینی ها برای بازار صادرات محسوب می شود. یک شکاری چند منظوره با طراحی رادار گریز که اولین بار در سال 2012 میلادی پرواز کرده است.
این جنگنده ساخت شرکت Shenyang تک سرنشین بوده و اطلاعات زیادی درباره آن تا به امروز منتشر نشده است. منابع مستقل خبری بر این اعتقاد هستند که J-31 دارای سیستم های پیشرفته راداری از نوع آرایه فازی و شناسایی اپتیکی چینی بوده و تسلیحات را در جایگاه هایی در درون بدنه خود حمل می کند.
این هواپیما که تا به امروز 2 نمونه از آن ساخته شده است، دارای دو گزینه در بخش موتور بوده که یکی موتور روسی RD-93 و دیگری موتور چینی WS-13A است که این هواپیما به دو دستگاه از این موتورها مجهز می شود. برد رزمی این هواپیما 1200 کیلومتر، سرعت آن 1.8 ماخ بوده و گفته می شود بمب های هدایت شونده و موشک های PL-12 از جمله تسلیحات آن به شمار می آید. تا اینجا و بر اساس گزارشات رسیده پاکستان برای خرید این هواپیما ابراز علاقه کرده است. در نهایت هنوز مشخص نیست که J-31 صرفا برای بازار صادرات بوده یا نهایتا در خود ارتش چین نیز وارد خدمت می شود.
J-20 : ستون فقرات آینده نیروی هوایی چین
اما آخرین هواپیما در لیست ما جنگنده پنهانکار نسل 5 چینی J-20 است که بنا به گفته کارشناسان در آینده بخش عمده توان هوایی چین را تشکیل می دهد. این جنگنده تک سرنشین که توسط شرکت چینی Chengdu ساخته شده است در 11 ژانویه سال 2011 میلادی اولین پرواز خود را صورت داد و بر اساس اعلام منابع چینی قرار است بین سالهای 2018 تا 2020 میلادی وارد خدمت شود.
این هواپیما از طراحی پنهانکار و مواد جاذب امواج راداری در بدنه خود بهره می برد. منابع غربی معتقد هستند که چینی ها برای ساخت این هواپیما و هچنین جنگنده J-31 از اطلاعاتی که به صورت سایبری از این کشور سرقت کرده، استفاده کرده اند.
J-20 از رادار آرایه فازی فعال KLJ-5 ساخت چین بهره برده و همچنین به سامانه های شناسایی فروسرخ ساخت چین مجهز است. چین در حال حاضر از موتورهایی مثل مدل روسی AL-31 و چینی WS-10 برای این جنگنده دو موتوره استفاده می کند. البته بر اساس گزارشات موجود چینی ها به دنبال تولید موتور WS-15 به عنوان نسل پیشرفته تر از موتورهای توربوفن برای هواپیمای جی 20 هستند.
طول این هواپیما در حدود 20 متر و دهانه بال آن 13 متر است. سرعت نهایی این جنگنده در حدود 2100 کیلومتر بر ساعت تخمین زده می شود. در بخش تسلیحات نیز کارشناسان معتقد هستند این جنگنده موشک های هوا به هوای مثل PL-10 و PL-12 را در مقرهای داخلی حمل می کند. هنوز وضعیت تسلیحات هوا به سطح این جنگنده آنچنان مشخص نیست.
تا الان 8 پیش نمونه و 4 فروند از این جنگنده به صورت تولید انبوه با نرخ پایین تولید شده اما انتظار می رود در آینده حجم عمده ای از ناوگان جنگنده نیروی هوایی چین با هواپیمای J-20 تجهیز شود.
سلام دوستان وسروران عزیز
به وبلاگ خودتان خوش آمدید امیدوارم لحظات شادی داشته باشید لطفا پس از خواندن و مشاهده هر مطلب نظرات خود را مرقوم فرمایید. متشکرم